Faciadan sorumlu Limak Holding’in sicili kabarık

Siirt faciası ve limak holdingKaynak: Gazeteport, 26 Ağustos 2014

Adı sık sık baraj, HES ve yapmış olduğu inşaatlarda yaşanan işçi kazalarıyla anılan Limak Holding, devletin ve AKP’nin projelerinin taşeronluğunu yapan firma olarak biliniyor. En son 3. Havalimanı ihalesini alan konsorsiyumda adını gösteren Limak Holding, 2007 yılında da Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesini 3.1 milyar dolara almıştı.

Limak Holding, 2011 Mayıs ayında Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı’nın açılışına da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da katılmıştı. Burada konuşan Erdoğan, barajın sahibi Limak Grubu’nu vatansever ilan etmişti. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir de barajın 3 yılda bitirildiği ile övünerek süre açısından dünya rekortmeni olduklarını ilan etmişti.

Ancak bu barajın yapımı sırasında 18 Eylül 2010’da barajda gece geç saatlerde yaşanan patlama sonucu 1 işçi yaşamını yitirmiş 1’i ağır 3 işçi yaralanmıştı. Gece vardiyasında barajın temelinde beton dökme çalışmaları esnasında betonun boşaltıldığı göbeğin patlaması sonucu da 4 işçi, beton ve kalıp yığınının içinde sıkışmıştı. Yine 8 Şubat 2010’da baraj havuzunda kalıp işi yapan iki işçi 10 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanmıştı.

Siirt’te yapılan Alkumru Barajı’nda bu güne kadar en az 7 farklı kazada 19’dan fazla işçi yaralanmış, 3 işçi ise hayatını kaybetmişti.

Siirt Limak Yatırım, gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin yenilenebilir enerji üssü olarak devlet yetkilileri ve AKP’liler tarafından sık sık propagandası yapıldı. Limak Grubu Başkanı Nihat Özdemir bölgede 6 çimento tesisi, 6 HES yatırımı ile en fazla yatırım yapan grup olduklarını, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasında etkin rol üstleneceği iddiasında bulunmuş ve Kirazlık Barajı’nın da istihdam imkanları yaratılacaklarını iddia etmişti.

FACİA, MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, faciaya ilişkin Meclis araştırması istedi ve soru önergesi verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da olayı ‘cinayet’ olarak değerlendirdi. Tanrıkulu, Türkiye’de insan hayatının bu kadar ucuz olmasına artık müsaade edilemeyeceğini ifade etti ve ekledi: “İnsan hayatının hiçe sayıldığı bir zihniyetin tedbirsizliği dün Soma’da, bugün de Siirt’te canlara mal olmuştur. Eğer barajı işleten şirket, kapakların açılmasından önce bölgede piknik yapan yurttaşlara uyarı yapmamışsa, bu açıkça cinayete teşebbüstür.”

3 YIL ÖNCE DE 3 CAN GİTTİ

Siirt’te aynı bölgede 2011 yılının Eylül ayında da benzer bir olay yaşanmıştı. Bayram tatilinde pikniğe giden 3 kişi, Alkumru Barajı kapaklarının uyarı yapılmadan açılması sonucu hayatını kaybetmişti. 3 yıl önceki olayda, 3 çocuğu ile birlikte Kutmiz ve Billoris köyleri arasında pikniğe giden Fehim Özbey (39), serinlemek için çocuklarıyla Botan Çayı’na girmiş, bu sırada Alkumuru Barajı’nın kapakları açılınca sular aniden yükselmişti. Suyun yükseldiğini gören Fehim Özbey, çocuklarını sudan çıkarmak için büyük çaba sarf etmiş ancak tüm uğraşlarına rağmen oğulları Serdar (18) ve İbrahim (11) sulara kapılarak boğulmuştu. 13 yaşındaki evladı Kader’i kurtarmayı başaran baba, baraj sularında can vermişti. O dönem olayı haberleştiren Siirt’in yerel medyası, baraj yetkilileri ile valiliğe ‘önlem alınması’ çağrısında bulunmuştu.