Kuraklığa sürüklenen Kaliforniya’da su kesintileri fakirlerin su hakkını ihlal ediyor

indir

Kaliforniya’da kuraklık gitgide daha da derinleşirken, yetkililer bahardan beri eyaletin su depolarından yerel kurumlara su sağlanmayacağını duyuruyor. Eyalete su sağlayan Kaliforniya Eyaleti Su Projesi, 54 yıldır ilk defa milyonlarca insana ve 400 bin hektar tarım arazisine su verilemeyeceğini bildirdi. 34 adet depolama tesisi, rezervuar ve gölden su dağıtımının durdurulacağı açıklandı.

Modern Kaliforniya tarihinin kayda geçen en kötü kuraklığının yaşandığı bu dönemde, yetkililer gelecek seneye ve sonraki senelere de su kalabilmesi için Kuzey Kaliforniya’nın suyunun en küçük damlasını bile korumak gerektiğini anlatıyorlar.

Suyun tahsisi her ay yeniden planlanacak. Kar ve yağmur yağışıyla su miktarının artabileceği düşünülüyor.

3 yıldır kuraklıkla yüz yüze olan Kaliforniya, ABD’nin tarımsal üretim ihtiyacının yarısından fazlasını karşılıyor. Yetkililer, bu su kesintilerinin tarımsal arazileri tamamen susuz bırakmayacağını, yalnızca yerellerin kendi yeraltı sularını ve rezervuarlarını kullanmak durumunda kalacağını söylüyor.

Tarımla uğraşanlar yerel suları kullanma imkanına sahipler fakat, bu eyalet altyapısı aracılığıyla elde ettikleri suyun ancak küçük bir miktarına ulaşabilmeleri demek. Ayrıca, çiftçilerin kuyuları, yeterli miktarda temiz ve kaliteli su elde edebilecekleri kadar derin değil. Eyaletin suyu ile yerellerin suyu arasında böyle bir ayrım yapılması, binlerce yoksulun erişebileceği su kalitesini düşürüyor ve sağlığını riske atıyor.

Kaynak: TechTimes & CircleofBlue