Kaliforniya’yı kuraklığa sürükleyen “Kendi malınızmış gibi kullanın” yasası çöpe atıldı

caliiiiiKaliforniya artık Amerika’nın yeraltı suyu konusundaki tek “”Kendi malınızmış gibi kullanın” yasasına sahip eyalet olmaktan kurtulacak.

Vali Jelly Brown, eyaletin yeraltı suyu yönetimini revize eden yasa tasarısını onayladı. Böylece, uzun zamandır yeraltı kaynaklarının kullanımını yönetmeliklerle düzenleyen eyaletlerin safına geçmiş oldu.

Kaliforniya’da, eyaletin toplam su kullanımının %60’ını yeraltı suları oluşturuyor; fakat kuraklığa rağmen, yeraltı suyu kullanımı; kaynak suları ve nehirlerde olduğu gibi bir düzenlemeye tabi tutulmuyordu.

Yeni yasayı destekleyenler, görülmüş en kötü kuraklığın yaşanmasının Kaliforniya’nın “Kendi malınızmış gibi kullanın” yasasını yeniden gözden geçirme ihtiyacı doğurduğunu söylüyor. Onlara göre, eski usul, toprakta çökmelere ve akiferlerde, yollarda, kanallarda milyar dolarlık zararlara neden oluyor.

Kabul edilen paket, yerel yönetimlerin katılımını ile yeraltı su kaynaklarının kullanımının sınırlandırılmasını öngörüyor ve gerekli durumlarda su ajanslarına devreye girme yetkisi veriyor. Yasa ayrıca, su kullanımı ölçümlerine ve cezalarına kapı açarak kısıtlamaların yaptırım gücünü arttırmayı amaçlıyor.

Yasaya muhalefet ise tarım lobisinden geldi. Eyalette tarım büyük oranda yeraltı suyunun çekilmesine bağlı. Onların itirazı ise, yasanın suyu zaten iyi kullananları da cezalandırdığı ya da özel mülkiyeti ihlal ettiği yönünde.

Diğer eyaletleri aksine, Kaliforniya’da yeraltı suyu ortak bir değer olarak değil, üzerinde arazinin sahibine ait bir mal olarak görülmekteydi.

Yasa yanlıları ise, eski durumun, tarımlar uğraşanları, temiz suya ulaşabilmek için daha derine kazmak yarışına ittiğini söylüyor.

Yasa Ocak ayından itibaren yürürlükte olacak. Yenilenme sürelerinden daha hızlı tüketilen kaynaklar için uygulanacak. Yerel yönetimler yeraltı suyu sürdürülebilirlik ajansları kurmakla yükümlü olacak.

Kaynak: Guardian