Yeni yapılan bir araştırma, plastik şişelerdeki suyun sıcak ortamda uzun süre bekletildikten sonra içilmesinin zararlı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, sıcakta bırakılan suların içilmemesi konusunda tüketicileri uyarıyor.
Plastik su şişeleri, polietilen tereftalat türü plastikten üretiliyor. Bu plastik türü ısıtıldığında, antimon ve BPA kimyasalları suya karışıyor. 16 su markası ile yapılan araştıma, 4 hafta boyunca 70 celcius derecede bekletilen şişelerde antimon elementi ile hormon gibi davranabilen ve kanserojen olan BPA seviyelerinin arttığına dikkat çekiyor. 16 sudan 15’inin değerleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen değerleri aşıyor.
Kimi sağlık yetkililer, BPA gibi kimyasalların çocuk sağlığı üzerinde negatif etkilerinin olabileceğini belirtiyor. Antimon elementi ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırmasında, kanserojenler arasında yer alıyor. Araştırmacılar, uzu süre sıcakta bırakılan suların içilmemesi konusunda tüketicileri uyarıyor. Örneğin, yaz günü bütün gün arabanızda duran bir şişe suyu da sağlık açısından tehditler barındırıyor.