Kaynak: Milliyet, 14 Eylül 2015
Muğla’nın Seydikemer ilçesi Yayla Ceylan mahallesinin Gacak ve Karabel sokaklarındaki sakinler susuzluk çilesi çekiyor.
Gacak ve Karabel halkı 2 yıldır doğru dürüst çeşmelerinden akmayan su nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Çeşmeleri olmasına rağmen su olmadığı için susuzluk çektiklerini söyleyen mahalle sakinleri merkepler ya da araçlarıyla su taşıdıklarını söylediler. Mahallelerinde 150-200 hanenin yıllardır susuzluk çektiğini söyleyen Mahalle Muhtarı Erdoğan Kiraz evlerimizde çeşme var ama akmıyor. Arabalarla ve merkeplerle kilometrelerce uzaklıktaki gölden ihtiyaçlarımız için su getirmeye çalışıyoruz. Bu görüntüler 21. yüzyıla yakışmıyor dediler. Mahalle sakinleri el arabalarına koydukları bidon ve kovalarla su getirmeye çalışırken kimileri de merkeplerine bağladıkları bidonlarla kilometrelerce uzaktan su taşımaya çalışıyor. Mahalle arasında bulunan mahalle çeşmesi ise kaynakların yetersizliği nedeniyle çok az akıyor. Bir kovanın dolması bile bu suyla saatleri buluyor. Su olmadığı için mahallede olası hastalıklara karşı davetiye de çıkabileceği ileri sürülürken vatandaşlar kendi imkanlarıyla kilometrelerce uzaklıktaki gölden temin ettikleri taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bahçelerindeki ekip diktikleri sebze ve meyveleri sulayamadıklarını da söyleyen mahalle sakinleri hayvanlarını da sulayamadıklarını sözlerine eklediler. Mahalle sakinleri içme suyunun hiç akmadığını, kaynak sularının yetersiz olduğunu vurulan artezyenlerin boş çıktığını ileri sürerek belediyelerin ve milletvekillerinin çözüm üretmesini istediler.
MUHTAR ‘İMZA TOPLADIK
Yayla Ceylan Mahalle Muhtarı Erdoğan Kiraz mahallede 150-200 hanenin susuzluk çektiğini söyleyerek, “‘2013 yılında muhtar oldum.Muhtar olduğumdan beri bu konuyla uğraşıyorum. Yetkili birimlere rica ettim. Başvurdum. İmza topladık. Muğla MUSKİ yetkilileri bizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Ama su olmadığı için onların da yapabileceği bir şey yok. Milletvekili ağabeylerimize rica ettik.Buraya getirdik, gösterdik. Yapılacağına dair söz verildi. Ertesi gün unutuldu. Benim mahallem susuzluktan çok mağdur, ben onlardan daha fazla mağdurum. Bu sıkıntı bir anca önce giderilirse mahallemiz ve ben çok memnun kalacağız. Yetkililere çok rica ediyorum. Bu susuzluğu gidersinler” dedi.
Mahalle sakinlerinden Ali Köse kilometrelerce uzaktaki gölden su taşıdığını belirterek, “Çamaşır yıkayacağız.İhtiyaçlarımızı gidereceğiz. Mahallemiz susuz iki parmak su geliyor. Hiçbir yere yetmiyor. Aylardan beri mağduruz. Mahallemizde tamamen çamaşır makinesi, bulaşık makinesi çalışmıyor. Kendim zaten suculuk yapıyorum. Olmayan suyu ne yapacağız. Su yok, yeterli suyumuz yok. Boruyu patlatıyorlar arıza çıkıyor. Gidip belediyenin ekibiyle yapıp geliyoruz maalesef yine susuzuz. Su yok. 2 km metre mesafeden su getiriyoruz. İçme suyunu 12 – 13 km mesafeyle , Zorban mevkiinden arabamızla getiriyoruz.. İçme suyu 2 gün yetiyor. Ondan sonra tekrar devam ediyoruz. Bu imkanları olmayan insanlar da var. Tamamen mağduruz. Kullanmadığımız suyun parasını da ödüyoruz.’ dedi.
Mahalle sakinlerinden Sefa Çınar ‘Köyümüzde su yok. Su sıkıntısı var. Mağdur durumdayız. El arabasıyla 1 km mesafeden gölden su getiriyoruz. Zor oluyor ama susuzlukta zor. Katlanıyoruz her şeye karşı getiyoruz. Göl suyuyla bulaşık yıkıyoruz. Hayvanlara veriyoruz. Hayvanlarımız da var susuz. Tavuklara veriyoruz. Çamaşır yıkıyoruz. 2 yıldır su getiriyoruz bu susuzluğu çekiyoruz. El arabasıyla merkeplerle su getiriyoruz köyümüze, evimize taşıyoruz. Getirmemiz çok zor oluyor ama katlanıyoruz her şeye karşı. 2 günde bir böyle el arabasıyla su getiriyoruz. Haftada en az 3 gün su getiriyoruz. Kendi içme suyumuzu bulamadığımız için tarlalarımızı sulayamıyoruz. Neyle su vereceğiz. Yok . Her şey kurudu” diye konuştu.