Yakın zamanda BBC’de ” Kuzey Kutbu’nun en güçlü buz kütleleri kayıtlı tarihte ilk kez parçalandı” haberi verildi. Gezegen için soğutucu işlevi gören buzulların erimesi, yok olması; kutup ayılarının yaşam alanlarının yok olması, deniz seviyelerinin yükselmesi, sıcaklığın daha artması, aşırı hava olaylarının şiddetlenmesi gibi bir dizi sonuçlar doğuracak. Bu sonuçların her biri gezegendeki her bir canlı için ölüm kalım meselesi. Hal böyleyken bile buzullarının erimesini fırsat diye değerlendirenler var.
Deniz yolu kargo şirketleri 21 bin kilometre üzerinden yaptıkları seferin buzulların erimesiyle 12 bin 800 kilometreye inmesinden çok memnunlar. Seferde geçirdikleri gün sayısının azalması on binlerce dolarlık tasarruf ve daha fazla kâr demek.
Buzulların altında bulunan altın, gümüş, petrol, doğalgaz, kurşun, elmas ve çinko gibi madenler Kuzey Kutbu’na kıyısı olan ülkelerin iştahını kabartıyor. Eriyen buzulların yarattığı ortamda Rusya’nın Sibirya’daki kömür, petrol ve doğalgaz yataklarına; Kanada’nın uranyum, doğalgaza ve elmasa; yine ABD’nin petrol arama, çıkarma ve boru hattı döşeme işleri daha mümkün ve az maliyetli olacak. Birbirleri ile ekonomik rekabetlerini güçlendirecek her bir gelişmeyi bu ülkeler fırsat olarak değerlendiriyorlar.
Ekonomik ve ekolojik krizin sorumlusu milyarlarca insan değil. Doğal olarak da Kuzey Kutbu buzullarının erimesiyle oluşacak krizin maliyeti yurttaşlara çıkarılmamalı.