Bakan Eroğlu: HES’lere karşı bir hareket var

veysel-tanerKaynak: Yazete, 27 Mayıs 2014
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’daki Uluslararası Su Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’de hidroelektrik santrallerine karşı bir hareket olduğunu belirterek, “Hidroelektrik santraller küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede en önemli unsurdur. Çünkü karbondioksit emisyonu yok. Kömür gibi herhangi bir zararı yok, HES’ler çevrecidir.” dedi.
Bakan Eroğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Su Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı. Türkiye’nin su yardımları konusuna değinen Eroğlu, “Türkiye Afrika ülkelerine TİKA aracılığıyla 2 buçuk milyar dolarlık yardım yaptı. Sadece Afrika’da 1 milyon 350 bin kişiye su temin ettik. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz, Oradaki insanlar kuyudan suyu görünce duydukları mutluluğu görmenizi isterdim. Burada maalesef zengin ülkeler elini cebine atmıyor. Türkiye’de bir söz vardır, cebinde akrep var diye. Buradan diyorum ki hep birlikte zengin ülkeler aç ve susuz ülkeler yardım edelim, fon oluşturalım.” ifadelerini kullandı.

Su ile ilgili atasözlerine değinen Eroğlu, “Bizde bir söz daha var. Genç, bir büyüğüne su verdiği zaman ‘su gibi aziz ol’ der. Su gerçekten azizdir, mübarektir. O bakımdan burada herkesin mesuliyeti var. Biz hükümet olarak başta Afrika olmak üzere her türlü desteğe hazırız.” şeklinde konuştu.

Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü su veri tabanı hazırladı. Bütün su kaynaklarımızı bu veri tabanı ile kontrol ediyoruz. Su bilgi sistemi üzerinde çalışma yapıyoruz. Türkiye’de su kanunu yok ama kanunun hazırlanması konusunda son aşamaya geldik. Bütün kurum ve kuruluşların görünüşünü aldık. Tekrar bir değerlendirme yapıp onu Meclis’e sevk edeceğiz. İstanbul’da 2070 yılına kadar suyun planlamasını yaptık. Hedeflerimizi ona göre devam ettiriyoruz. Sadece İstanbul’da değil, Ankara’da 32 kilometre uzaklıkta Gerede’den Ankara’ya su getiriyoruz. Ankara’nın 2050 yılına kadar su ihtiyacı kalmamış olacak. İzmir sususzdu. Gördes Barajı’ndan borularla 100 kilometre uzunluğunda 2 metre çapında borularla su getiriverdik. Ergene Havzası’nda 12 tane atık su tesisi kuruyoruz, Ergene’yi de kesinlikle temizleyeceğiz.”

HES’ler ve bunlara karşı gelişen protesto hareketlerine de işaret eden Bakan Eroğlu, “Son 10 yılda 268 tane büyük baraj yaptık. Dünyada baraj inşaatında 3.sıradayız.Bin günde bin gölet ve sulaması projesi bu yıl sonunda başarı ile tamamlanmış olacak. Türkiye’nin hidroelektrik potansiyeli 165 milyar kilovattır. Son 10 yılda 26 milyar kilovat saat olan potansiyeli 79 milyar kilovat saate çıkardık. Neden bunu yapıyoruz, çünkü bu temiz ve yenilenebilir enerji. HES Santrallerine karşı bir hareket var. Bunu anlamak mümkün değil. Hidroelektrik santraller küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede en önemli unsurdur. Çünkü karbondioksit emisyonu yok. Kömür gibi herhangi bir zararı yok, HES’ler çevrecidir. Türkiye’deki enerji ihtiyacının karşılanmasında yaklaşık 4’te bir oranında hidroelektrik santraller kullanılıyor.” açıklamasında bulundu.

KIBRIS’A SU MÜJDESİ

Bakan Eroğlu, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de su müjdesi verdi. Eroğlu, “Kıbrıs’a da (KKTC) su götürmek için bir çalışma yapıyoruz. Bu sene tamamlanacak. Türkiye tarafından Anamur’da bir baraj inşa ediyoruz. Daha sonra 107 kilometre boru hattı ile bu suyu Kıbrıs’taki diğer bir baraja taşıyoruz. Barajlar bitti, şu anda deniz hattının döşemesi yapılıyor. O da bu yıl içinde bitecek ve biz yılda Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su vereceğiz” dedi.