Kaynak: sondakika.com, 14 Ağustos 2014
Tunceli’de CHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin kabul oyuyla HES projesine onay verilmesi kentte tepkiyle karşılandı. CHP İl Başkanı Kemal Bozkurt, partili üyelerin bu yönde oy kullanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, disiplin yolunu işleteceklerini söyledi.
Tunceli’nin Pülümür İlçesi Doğanpınar Köyü Karasu üzerinde yapımı planlanan Armağan Regülatörü ve HES projesine 17 üyeli İl Genel Meclisi’nde 8 CHP’li, 1 Ak Partili onay verirken, 2 CHP, 5 HDP’li üye ise ret oyu verirken, 1 üyede katılmadı. CHP’li üyelerinin evet oyuyla bölgeye projenin yapılmasına izin verilmesi parti içinde ve Tunceli’deki sivil toplum örgütleri ile çevreciler tarafından tepkiyle karşılandı.
Tepkiler üzerine İl Genel Meclisi Başkanı CHP’li Muzaffer Yerlikaya, düzenlediği basın toplantısında HES’in çevreye zarar vermediğini ve bunun için onayladıklarını söyledi. Yerlikaya, şöyle dedi:
“Devlet yetkililerine hem de AKP’lilere şu çağrıda bulunuyorum. Bence biz bu projeye onay vermekle devlet yetkililerine de şunu söylemiş olduk. Doğru olanı yaparız ama yanlışın karşısındayız. Bu saatten sonra ne Pülümür ne Munzur ne Mercan ne de başka vadimiz su tutularak, baraj haline getirilerek, yerleşim yerleri su altında bırakılarak ibadet ve ziyaret yerlerimizi sular altında bırakacak projelerin karşısında ilk biz duracağız. Tuncelililerin de haksızlıklara karşı direndiğini haklı olan projelere de onay verdiğini devlet ve hükümet yetkililerinin de bilmesini isteriz.”
Muzaffer Yerlikaya rüşvet iddialarıyla ilgili soruya, “Bu iddiayı ispatlasınlar hem bu kenti terk ederiz hem de siyaseti bırakırız” karşılığını verdi.
CHP İL BAŞKANINDAN TEPKİ
CHP’ Tunceli İl Başkanı Kemal Bozkurt da bir basın toplantısı düzenleyerek, HES inşaatına imar planını onaylayarak partinin görüşünü almayan il genel meclisi üyeleri için disiplin yolunu işleteceklerini belirtti. Bozkurt, şunları söyledi:
“Bizler hem parti olarak hem de ben CHP İl Başkanı olarak baraj, HES ve maden projelerine karşıyız. Bizim parti olarak bu konudaki politikamız belli iken partili il genel meclis üyelerinin bu yönde oy kullanmış olmasını kabul edemeyiz. Konuyla ilgili genel merkezle görüşmelerimiz sürüyor. Muhtemelen olumlu oy veren meclis üyeleri ihraç talebiyle yüksek disiplin kuruluna sevk edilecekler. Partimizin enerji politikaları bellidir biz parti olarak HES yapımlarına ve bu tür projelere karşıyız bu arkadaşlarımız bu kararı alırken partinin yetkili organlarının hem görüşünü almamış hem de kendi kafalarına göre hareket etmişlerdir. Bu disiplin suçudur, Tunceli gibi çevre hassasiyeti olan bir ilde böyle bir karar almak asla kabul edilecek bir durum değil. Kesinlikle bu kararı alan il genel meclisi başkanı Muzeffer Yerlikaya başta olmak üzere kararda etkili olan üyeleri disiplin kuruluna sevk edeceğiz.”
RET OYU VEREN ÜYENİN AÇIKLAMASI
HES projesine ret oyu veren İl Genel Meclis üyeleri ile kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de Seyit Rıza Meydanı’nda bu duruma tepki gösterdi. Meclis üyesi Derman Tekin Tarancı, ilk oylamada oy birliğiyle projeye onay verilmediğini belirterek, “Ama ne hikmetse bizim kararımız valilik makamından geri döndüğünde aynı tavrı CHP’li arkadaşlardan bulamadık” dedi.
Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje için ÇED olumlu kararı verildiğini bunu üzerine Elazığ İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını söyledi. HES’lerin idari karar aşamaları olduğunu ve bunların büyük bölümünün Ankara’dan işlediğini dile getiren Yıldırım, “Ancak HES’ler konusunda bir kısım yetki de yerele, taşraya verilmiş. Bu yetkilerden en önemlisi imar planı yapma yetkisi. Bugün burada ortaya konan durum Dersim açısından vahim bir noktaya işaret etmektedir. Dersimlilerin oyuyla seçilmiş kişilerin bu projeye evet demesi kabul edilemez bir durumdur. Bu yerelin yetkisini kötüye kullanmasıdır” dedi.
Yıldırım, yöre köylülerine çeşitli vaatlerde bulunarak aşevi yapmayı, köy yollarını, içme suyunu yapmayı vaat edildiğini ileri sürerek, “Bunun dışında HES projesinde çalıştırılacak kişilerin yöreden seçileceğini dile getirmişler. Bugüne kadar aynı yöntemi Uzunçayır, Tatar ve Seyrantepe’de uyguladılar. HES’ler yatırımdır, işsizliğe dermandır dediler. Sonrasında geçici bir süre çalıştırdıkları çalışanlar hak ve alacaklarını alamadıkları için yargıya gitmek zorunda kalıyorlar. O nedenle biz ısrarla şunu dile getiriyoruz. HES’ler bu bölge için asla bir ihtiyacın karşılığı değildir” diye konuştu.
Dersim’de yapımı planlanan 26 baraj ve HES projesinin yanı sıra 143 madencilik projesi bulunuyor.