Kaynak: haberler.com, 23 Eylül 2015
Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı ve merkeze yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Kireçhane Mahallesi susuzluğa mahkum oldu. 40 mahallenin içme suyu ihtiyacının karşılığı Karakaya Grup İçme Suyu’nun ulaştığı en son mahallelerden biri olan Kireçhane’de musluklardan 1-2 aydır su akmıyor. 600’den fazla hanenin bulunduğu mahallede vatandaşlar ihtiyaçlarını kaynaklardan ve hazır su alarak taşıma yöntemle çözmeye çalışıyor. Evlerinde depo olanlar bazı günler gece yarısından sonra kısa süreli gelen bulanık suyu sadece temizlik amaçlı kullanabiliyor. Şehir merkezine bu kadar yakın olmalarına rağmen bu çağda susuzluk yaşamalarına anlam veremeyen mahalle sakinleri, ‘su istiyoruz’ diye feryat ediyor.
Mahalle Muhtarı Ahmet Altun, 1,5 senedir uğraşmalarına rağmen mahallenin su sorununu çözemediklerini söyledi. Altun, Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne defalarca yazılı ve sözlü başvurmalarına rağmen sıkıntının devam ettiğini vurguladı. 1-2 aydır evinde su akmayan vatandaşlar olduğunu anlatan Altun, “Çamaşırlarını Trabzon’a götürüp yıkatıp getiriyorlar. Evinde sürekli su akan yetkililer, zannediyorlar ki Kireçhane’de de ara sıra kesilip akıyor.” diye sitem etti.
TİSKİ’nin mevcut su depolarını yenilemek için ihaleye çıktığı bilgisini veren Altun, şöyle konuştu: “Depo yapmak çare değil, çünkü su yok. Bize şehir şebekesinden su gelmesi lazım. Mahallemiz için düşünülen çözüm ise uzun vadeli. 3-5 seneyi bulacak bir projeden bahsediyorlar. Ama bizim acil su ihtiyacımız var. Türkiye küçük bir devlet değil. Kıbrıs’a denizin altından su getirmişse, Kireçhane’ye de 2 kilometrelik hat döşeyip su getirecek gücü vardır.”
Mahalle sakinlerinden Mehmet Kurban da mahallelerinin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 80 mahallenin 40’ından merkeze daha yakın olduğuna dikkat çekti. Buna rağmen hizmet alamamaktan yakınan Kurban, “Su sorunu çok eskiye dayalı, bugün de çözülmemiş. Burası merkeze en yakın mahallelerden. 5 dakikada Meydan’a iniyoruz. Böyle bir yere hizmet getirilemiyor. Su yok, kanalizasyon yok. Vergiyi tam veriyoruz ama karşılığını alamıyoruz.” dedi.
“Siyasileri mahallede istemiyoruz”
Mahallelerindeki su sorununun 20 yıldır devam ettiğini belirten İbrahim Uzun ise son yıllarda artan nüfusla sıkıntının iyice büyüdüğünü ifade etti. Karakaya’dan alınan suyun yeterli olmadığını anlatan Uzun, “Bu grup suyu en son bize ve Gölçayır’a gelmektedir. Bizim önerimiz; yaklaşık bir kilometre aşağımızda belediyenin şebekesi var. Biz oradan su talep ediyoruz. Buraya da para ödüyoruz, oradan aldığımızda da para ödeyeceğiz. Ama ne hikmetse tüm çabalarımıza rağmen bize bu sudan vermek istemiyorlar. İlle de Karakaya Grup İçme Suyu. Karakaya’dan faydalanan yaklaşık 40 mahalle var. En son mahallelerde Kireçhane ve Gölçayır. O suyun bize yazın 4-5 ay gelmesinin imkânı yok.” diye konuştu.
2 bin tonluk su deposu için yapılacak ihaleye de değinen Uzun, “Mevcut depomuz 150 tonluk. Bu depoyu dolduramayan belediye, 2 bin tonluk depoyu nasıl dolduracak? Bunu TİSKİ Müdürüne de sordum, cevap veremedi. Bizim şu an depoya değil, suya ihtiyacımız var.” dedi.
Konuyu bakanlara, belediye başkanlarına defalarca anlattıklarını kaydeden Uzun, 1 Kasım seçimleri öncesi hangi partiden olursa olsun hiçbir siyasetçinin mahallelerinde seçim çalışması yapmasını istemediklerini sözlerine ekledi.