Hindistan’da su treni: Hindistan aşırı kuraklık nedeniyle halkın suya ulaşmakta zorlandığı bölgelere tren le su taşımaya başlıyor. Hindistan’da 29 eyaletin 10’u aşırı kuraklığın etkisi altında. Bazı eyaletlerde halk kilometrelerce yürüyerek kuyulardan bidonlarını doldurmaya çalışıyor. Bazı eyaletlerde tarlalarını sulayamayan çiftçiler intihar ediyor. Su treni yaklaşık yarım milyon litre su taşıyabiliyor. Hükümet su isyanlarını engellemek için özel tedbirler alıyor. Bazı eyaletlerde su kaynaklarının civarında 5 kişiden fazla kişinin toplanması yasak. Kriket ligi maçları çimlerin sulanması için çok fazla su tüketimi yaptığından kurak olmayan şehirlere taşınıyor. Kuraklığın en yoğun yaşandığı Maharashtra bölgesi aynı zamanda Hindistan’ın en sanayileşmiş eyaletlerinden birisi. Bazı üreticiler hükümet tankerlerle su sağlamadığında üretimi durduruyor. Bu nedenle özellikle gıda, tekstil ve kağıt sektörlerinde üretimde düşüş yaşanıyor.
Kaynak: Financial Times, Times of India
Flint’te su kirliliği öldürmeye devam ediyor: ABD’nin Michigan eyaletine bağlı Flint şehrinde AB tarihinin en büyük su krizlerinden biri yaşanıyor. Flint’in içme suyu kaynaklarının değiştirilerek su hizmetlerine ayrılan bütçeden tasarruf edilmeye çalışılması borularda kullanılan kurşun maddesinin içme sularına karışmasına neden olmuştu. Bu durum birçok ciddi hastalık ve ölümlere yol açmıştı. Legionnaires denen bir bakteri hastalığı ölümlerin ana nedeni ve 2014-2015 yıllarında toplam 91 kişinin ölümüne neden olmuştu. Ocak ayında ise 10 kişi yaşamını yitirirken 87 kişide de bakteri bulunmuştu. Pazartesi günü Michigan yetkilileri 2 kişinin daha öldüğünü açıkladı.
Flint’te yaşanan su krizi eski altyapı sistemlerini ülke genelinde gündeme getirmişti. Hemen her şehirde ciddi yenilemeler yapılması gerektiği tartışılmaya başlandı. Ayrıca su hakkı etrafında yoksulluk ve ırkçılık (Flint’te yaşayanların çoğunluğunun siyah olması gibi) da tartışılmaya başlandı. Demokratların Başkan adayı Bernie Sanders Michigan’da yaptığı toplantıda Flint halkının birçok mücadeleyi birleştirerek ortaya çıkardığı taleplere destek vermişti. Flint halkı son iki yıldır siyahlara yönelik polis saldırılarına karşı başlayan Black Lives Matter (siyahların hayatları değerlidir) hareketine atfen Flint Lives Matter (Flintlilerin hayatı değerlidir) hareketi başlatmış ve “suyumuzu temizleyin, asgari ücreti arttırın” sloganları atmıştı. Su Hakkı sitesinde yer verdiğimiz bir yazısında Brett Walton, ABD’de su hakkı meselesinin yeni bir sivil haklar hareketi olarak yükseldiğini anlatmıştı.
Kaynak: Reuters
Etiyopya’da kuraklık artıyor: Son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Etiyopya’da bahar yağmurlarının da beklendiği kadar yağmaması kuraklığın etkisini arttırıyor. Hükümet yetkilileri Aralık ayında ülkenin 186 bölgesinde kuraklık kaynaklı öncelikli bölge ilan edilmişti. Bu sayı Mart ayında 219’a çıkarıldı. Ülkede 750 bölge bulunuyor yani neredeyse üçte biri aşırı kuraklıktan kaynaklı ciddi insani kriz yaşayan bölgeler. Bu bölgelerde hayvan cesetleri sokaklarda duruyor. Salgın hastalıklar yaşanıyor.
Kaynak: Reuters
Grönland’da buzullar erken erimeye başladı: Grönland buzulları her yıl Haziran ayından Eylül ayına kadar belli oranda erir ve daha sonra yeniden buzullar genişler. Ancak bu yıl erime 1,5 ay erken başladı. Pazartesi gününden beri Grönland buzullarının %12’si beklenmedik kadar erken bir biçimde eridi.
Kaynak: Eco Watch