İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde yapılan oylamada, 1 Ocak’tan itibaren suya yüzde 10 zam yapılmasına karar verilerek, 0-20 metreküp suyun birim fiyatı 3,60 liradan 3,96 liraya, 21 metreküp ve üzeri 8,44 liradan 9,28 liraya, konut dışı kademesiz tarife ise 9,11 liraya çıkarıldı.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılan zammın gerekçesini İzmir’de su fiyatının mevcut zamsız tarifede İstanbul ve Ankara’dan daha ucuz olduğuna dayandırdı. Şimdilik hangi kentte ne kadar zam yapılacağının belli olmadığını belirten Kocaoğlu, zamsız tarife üzerinde karşılaştırma yaptı. İzmir’de konutlarda 0-20 metreküp arası suyun metreküpünün 3,60 TL, 21 ve üstü kullanımda 8,44 TL olduğunu belirten Kocaoğlu, İstanbul’da 0-10 metreküp arasında fiyatın 4.14 TL, 11-20 metreküp arası kullanımda 6,5 TL, 21 ve üzeri kullanımda 8,80 TL ile İzmir’den yüksek olduğunu söyledi.
Ankara’da suyun kademesiz 5.25 TL olduğunu belirten Kocaoğlu, konut dışı tarifesinin İzmir’de 8,28 TL İstanbul’da 9,96 TL, Ankara’da 13,43 TL olduğunu dile getiren Kocaoğlu “Hesap bu. Rakamlar bunlar. Bu rakamlar resmi rakamlar” dedi. Ayrıca İzmir’in kayıp kaçak oranı, arıtma ve kanalizasyon yatırımlarında 80 vilayetle kıyaslanmaya hazır olduklarını söyledi.
Su temel bir insan hakkıdır!
Temel bir insan hakkı olan suya, herkesin ekonomik olarak erişiminin sağlanması, toplumsal adaletin ön koşullarından biridir. Oysa Aziz Kocaoğlu’nun bu açıklamasında da görüldüğü üzere Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde görülen uygulamalar suyun bir hak olarak görülmediğini ve suyu kamu hizmeti olarak gören yönetim anlayışından hızla uzaklaşıldığını gösteriyor.
İzmir’de son yüzde 10 zamla birlikte yerel seçimlerin ardından su faturalarına yapılan toplam zam oranı neredeyse yüzde 40’a ulaştı. 2012 yılında 2,28 kuruşa satılan suyun fiyatı 4 liraya ulaştı.
Kocaoğlu İzmir’de su birim fiyatının diğer büyükşehirlere göre daha az olduğunu söylese de İzmirliler suya eklenen vergi ve maliyet unsurları ile birlikte Türkiye’de en yüksek maliyete maruz kalıyorlar. Su Hakkı Kampanyası olarak Aralık 2015’e ait su faturaları üzerinden Türkiye’nin en büyük dört şehrinde-İstanbul, Ankara,İzmir ve Bursa- su birim fiyatları ve eklenen maliyet unsurlarını içeren bir çalışma yapmış ve ayda 10 m3 su tüketen 4 kişilik bir ailenin ne kadar su parası ödemek zorunda kaldığını tespit etmiştik.
Tablo 1’de görüldüğü gibi İzmir için belirlenen su birim ( Aralık 2015 için) fiyatı diğer illerle karşılaştırıldığında en düşük birim fiyatı olsa da eklene vergiler ve ek maliyetlerle birlikte İzmir’in suyu Bursa’nın suyundan pahallı ve İstanbul’un suyuna yaklaşıyor. 10m3′ lük su faturasının bedeli 13,5 liradan eklenen maliyet ve vergiler ile %72 artış gösterip, 47,90 liraya ulaşıyor.
Türkiye’nin dört büyük şehri için hazırladığımız Suyumuzdan para kazanıyorlar! raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Suya erişimde suyun fiyatlandırılması ve tarifelendirmesi çok büyük önem taşımaktadır. Suya erişim bir insan hakkıdır. Suya herkesin ekonomik olarak erişiminin sağlanması toplumsal adaletin ön koşullarından biridir. Su Hakkı Kampanyası olarak zamlara hayır diyoruz ve Su hizmetlerinde tam maliyet prensibinin uygulanması, su hizmetlerinin tüm yükünün bizlere ödetilmesi, başta yaşam hakkı olmak üzere insan haklarına aykırı bir durum olduğunu, yerel yönetimlerin su hizmetleri kurumlarını ticari bir işletme mantığıyla işletmeyi bırakıp suyun bir kamu hizmeti olduğunun farkında olmaları ve bu bilinçle hareket etmeli gerektiğini dile getiriyoruz.
Su, üzerinden kâr elde edilebilecek bir meta değildir. Musluklarımızdan temiz ve içilebilir lezzette su akması kamunun görevidir. Temel ihtiyaçlarımıza (içme, beslenme ve temizlik) yetecek miktarda suyu ücretsiz temin etme de kamunun görevidir ve bunu talep ediyoruz.
Sudan bahaneler değil, su hakkımızı istiyoruz!
Susarak yaşanmaz, susuz hiç yaşanmaz! imza kampanyasına http://susuzyasanmaz.suhakki.org/ siz de katılın!