Kaynak: Radikal, 24 Şubat 2012
Adana’nın Kozan İlçesi’nde Göksu Irmağı üzerindeki Gökdere Köprü Barajı kapağının patlaması sonucu baraj havzasında çalışan işçilerden 10 sulara kapılarak kayboldu.
KOZAN – Kozan’a 40 kilometre uzaklıktaki Gökdere Köprü Barajı’nın tünel kapağının patlamasının ardından kayıp olduğu bildirilen 4 kişinin ardından 6 işçinin daha kayıp olduğu iddia edildi. Böylece, sel sularına kapıldığı ileri sürülen işçi sayısı 10’a yükseldi.
Arama kurtarma çalışmasını yakından izleyen kayıp işçilerin yakınları büyük bir umutla baraj sahasından gelecek iyi haberleri beklemeye başladı. İşçi yakınları, baraj kapağında çatlak oluştuğunu, 2 gün önce çatlak olan bölgelere kum torbaları atıldığını ileri sürdü. Kapatılması için atılan kum torbasına karşın baraj kapağındaki çatlağın bugün çok açıldığını da ve ardından patlamanın olduğu belirtildi.
Kayıp olan 10 işçiye şu ana kadar ulaşamadıklarını anlatan köylüler, “Yakınlarımızdan şu ana kadar haber alamadık. Ne cep telefonlarına ulaşabiliyoruz ne de kendilerine. Bu nedenle baraj suyuna kapılmış olabileceğini düşünüyoruz” dediler.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SABAH DEVAM EDECEK
Adana’nın Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, ilçedeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli’nin kapağının patlamasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarının gece yapılamayacağını, sabah saatlerinde yeniden çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
Sevgili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Köprü Barajı’nın derivasyon tünel kapağında saat 13.00-13.30 arasında patlama meydana geldiğini, kısa süre sonra buraya intikal ettiklerini belirtti.
Yapılan tespit ve sayımlarda 10 kişinin kayıp olduğunu belirlediklerini ifade eden Sevgili, “Olayda 2 kişi yaralı kurtarıldı. Şu anda devlet hastanesinde tedavi görüyorlar. Hayati tehlike yok” dedi.
Arama-kurtarma çalışmalarının gece devam edemeyeceğini belirten Sevgili, şöyle devam etti:
“Takdir edersiniz ki gece olması nedeniyle su debisi çok yüksek. Tahminimize göre yarın sabah itibarıyla su debisi düşecek, şafak vaktiyle arama kurtarma çalışmaları devam edecek. Arama kurtarma çalışmalarına UMKE, sualtı polisi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Konya’dan bir helikopter geldi. Helikopter, ileri düzey tekniğe sahip, su üstünde araştırma yapıyor. Sabah yine gelecek. Herkesle koordinasyonlu çalışıyoruz. Firma yetkilileriyle görüşme halindeyiz. Kayıpların yakınlarıyla irtibatımızı kuruyoruz. Bilgilendiriyoruz.”
Sevgili, patlama nedeniyle ilgili araştırmaların ileri aşamada gerçekleşeceğini, nedeninin şimdiden söylenmesinin mümkün olmadığını belirtti.
İŞÇİ SAYISI AZALMIŞTI
Baraja işçi taşıyan servis şoförü Zafer Karaca, “Barajda 2-3 ayrı taşeron firma, ayrı yerlerde çalışıyordu. Barajın inşaatı 3 aya kadar bitecekti bu nedenle iş yükü azalmıştı. Barajda gece ve gündüz ayrı vardiyalar var. Benim götürdüğüm işçiler gece çalıştığı için onlara bir şey olmadı. Tünelde patlama olduğu için orada çalışan işçiler zarar görmüş. Kayıp sayısı konusunda kimse bir şey söylemiyor” dedi.
VALİ: 10 İŞÇİ SAYIMDA BULUNAMADI
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, şantiye şefinin yaptığı sayımda 10 işçinin kayıp olduğunu saptadığını, bazılarının bir yere sığınmış olibeleceğini söyledi. Vali Coş, “Bu kişiler kayıp mı yoksa bir yerlerde gizleniyorlar mı? araştırıyoruz. Bölgede gerekli tüm çalışmalar yapıyor” dedi.
TEDAVİLERİ SÜRÜYOR
Sel sularından kurtarılan ve Kozan Devlet Hastanesi’nde tedavileri süren işçiler Zakir Erdemli (31) ve Mehmet Aksoy’un (52) hayati tehlikesinin bulunmadığını BELİRTİLDİ.
Sulara kapılan ve kendilerinden haber alınamayan 10 işçi şunlar:
Ertan Yeğen, Cumali Değirmenci, Latif Değirmenci, Erdal Demirelli, Eyüp Altıntaş, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit.
450 METRELİK TÜNEL YAPILDI
Özel sektör tarafından Göksu Irmağı üzerinde projelendirilen 145 megawatt kurulu güce sahip Adana- Kozan Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin inşaatına 2009’da başlandı. Proje kapsamında 450 metre uzunluğunda tünel açıldı. Projenin müteahhitliğini Cengiz- Özaltın konsonsiyumu yürütüyordu. Barajın 2012 yılı içinde devreye alınması planlanıyordu.
90 MİLYON METREKÜP SU VARMIŞ
Gökdere Köprü Barajı’nın su tutma rezervuarının 93 milyon metreküp olduğu, olayın yaşandığı sırada su seviyesinin 80 milyon metreküp civarında olduğu belirtildi. Tünel kapağının patlamasının ardından Göksu yatağına saniyede 6 bin metreküp su aktığı belirtilirken, bu suyun İmamoğlu ile Aladağ İlçesi sınırları arasında yapılan Yedigöze Barajı’na aktığı kaydedildi.
SEYHAN NEHRİ ÇEVRESİ TEHDİT ALTINDA
Seyhan Nehri üzerinde bulunan Yedigöze, Çatalan ve Seyhan Baraj Gölleri’ndeki su seviyesinin de yüzde 90 düzeyinde olduğunu belirten DSİ yetkilileri, bu suyun tutulmasında sakıncalar olduğunu, barajların kapaklarının otomatik olarak açılıp, gelen suyun denize ulaştırılmasına çalışıldığını ifade ettiler. DSİ yetkilileri, gelen su nedeniyle Adana’da riskin düşük olduğunu ancak, Seyhan nehir yatağının yakınlarındaki yerleşimler ile tarım arazilerinin olumsuz etkilenebileceğini, nehrin denize döküldüğü Tuzla havzasında da su taşkınları yaşanabileceğini belirtti.(dha)