Akgün İlhan & Dİcle Tuba Kılıç, Kaynak: Radikal, 20 Mart 2012
Marsilya’daki ‘Dünya Alternatif Su Forumu’nda bir araya gelenlerin ortak görüşü: Dünyanın bütün su aktivistleri, birleşin!
14-17 Mart tarihlerinde dünyanın dört bir yanından yüzlerce su aktivisti, Marsilya’daki ‘Dünya Alternatif Su Forumu’nda bir araya geldi. Dev su şirketleri ve devlet yetkililerinden oluşan Dünya Su Konseyi’nin düzenlediği Dünya Su Forumu’na muhalif ve onunla eşzamanlı olarak düzenlenen Alternatif Forum’un amacı şirketlerin kontrolüne geçmekte olan suyu ve tüm canlıların suya erişme hakkını korumak. Zira şirketler, ‘kalkınma’ politikalarıyla su kaynaklarını hiçbir engelle karşılaşmadan ele geçiriyor.
Ülkemizden Su Hakkı Kampanyası, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Doğa Derneği temsilcilerinin katıldığı forumda su hakkı, su ve kadın, doğanın finansal bir kaynağa dönüştürülmesi gibi konular konuşulurken biz de dünyaca ünlü su aktivistleri ile söyleşi yaptık. Sohbet etme imkânı bulduğumuz Pedro Arrojo, İspanya’da ‘Yeni Su Kültürü’ hareketinin önemli liderlerinden. 2003’te Ekoloji Nobeli olarak bilinen Goldman Ödülü’nü alan Arrojo “Suyu salt ekonomik bir sıvı olarak gören paradigmanın tersine su ‘sadece su’ değil, üzerinden aktığı toprak, çevresinde yaşayan insanlar ve kültürler de demek. Su yönetiminde, karar organları sermaye ve bürokratlar değil, halkı içeren bir kamu olması gerekir. Bunu değiştirmeyi amaçlamayan hiçbir çözüm gerçek çözüm değildir” dedi.
Bolivya Cochabamba Su Mücadelesi’nin en önemli aktörlerinden Marcela Olivera’yla bir konuşma sonrası buluşuyoruz. Olivera’ya göre su mücadelesinin en önemli sorunu ‘sürdürülebilirliğin pek çok biçimi olmasına rağmen, birey ve örgütlerin sanki tek yöntem varmış gibi davranmaları’. Olivera, “Tek tip kalkınma ve yaşam modeline karşı ‘sürdürülebilirlik’ kavramı, çeşitliliğe dayanmak zorunda. Bu nedenle de coğrafi, kültürel ve politik tüm çeşitliliği hesaba katan bir sürdürülebilirlik hedeflenmeli. Suyun çevrimini dikkate almayan bir yönetim sürdürülemez. Su yönetiminde çeşitliliğe saygı, küreselin önemini küçümsememek kaydıyla yerelleşme odaklı yaklaşımlar geliştirmek gerekli” dedi.
Su mücadelesinin en önemli meselesi, aynı mecrada yürüyen binlerce farklı muhalif oluşumun bir araya gelememesi. Hep bir ağızdan aynı sesle bağıran değil, çok sesli bir güç birliği oluşturmak gerekli. Alternatif forumlar tam da bu köprüleri kuracak platformlar ama kat edilecek daha çok mesafe var. Marsilya’da karşılaştığımız pek çok genç bu forumdan bihaberdi. Su mücadelesinin halkın her kesimini kendisine çekmesi ve kendisini sürekli değişen şartlara göre yenilemesi gerekiyor.