Kaynak: Atlas, 15 Temmuz 2012
Antalya’nın Kemer ilçesinde, Ağva Deresi’nde GATAB tarafından yapılması planlanan Mikro HES’e karşı CHP Kemer İlçe Başkanı Avukat Umut Güneş dava açtı.
HES projesinin iptalini isteyen Güneş, GATAB’ın asıl işinin altyapı hizmeti olduğunu belirterek, birliğin asli görevlerini yapamaz hale geldiğini savundu.
Meclis Toplantısında HES Kararı Alındı
GATAB’ın (Güney Antalya Turizm Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği) 18 Mayıs tarihinde gerçekleşen olağan meclis toplantısında, Ağva Deresi Kesme Boğazı’ndaki Güverte kaynağında bir Mikro HES kurulması kararı alındı. Bölgenin en önemli doğa turizmi merkezlerinden biri olan bölgede HES için çalışmaların başlama aşamasına geldiğini belirten CHP İlçe Başkanı Güneş, projenin iptali için Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını açıkladı.
‘Dünya Vazgeçerken Kemer’e Neden HES Yapılıyor’
Güneş, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın çevreye ve insanlığa zarar veren HES projelerinden vazgeçerken, ihtiyaç olmadığı halde AKP zihniyetinin Kemer’de böylesi bir projenin yapılmasındaki amacın kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirtti.
‘GATAB ASLİ Görevlerini Yapamaz Hale Geldi’
GATAB’ın, içme ve kullanma suyu ile sulama suyu, kanalizasyon, arıtma ve çöp toplama gibi altyapı çalışmaları yapan bir birlik olduğunun altını çizen Güneş, “bu birliğin elektrik üretimi yapması gibi bir görevi yoktur. Yusuf Uras, GATAB’ın başına geldikten bu yana birlik, görevin dışında her işi yapar, asli görevlerini de yapmaz hale gelmiştir” iddiasında bulundu.
HES’lerin Karadeniz’ bölgesinde yarattığı tahribatın ortada olduğunu kaydeden Güneş, “Kemer’de bu tahribatın yapılmasına asla izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
‘Doğal Yaşam Ve Tarım Zarar Görecek’
Kesme Boğazındaki Güverte kaynağında HES yapılması durumunda bölgedeki doğal yaşamın sürdürülebilmesinde zararların söz konusu olabileceğini savunan Güneş, “sulama amacıyla kullanılan dere sularından bu amaçla faydalanma imkânının sınırlandırılmasının veya tamamen ortadan kalkmasının, yöredeki tarımsal üretime olumsuz etkileri olacaktır. İçme suyunun kalitesi azalacağından hastalıklarda artışlar yaşanabilme olasılığı yüksek olacaktır” ifadelerini kullandı.
HES kurulması planlanan Ağva Deresi’nin geçmişte sel felaketleriyle de gündeme geldiğini kaydeden Güneş, açıklamasında “kamu yararı bulunmayan, yandaş yararı olan projelere halk için karşıyız. Kemer halkını ve tüm yaşam savunucularını Kesme Boğazı’na sahip çıkmaya çağırıyoruz” görüşüne yer verdi.
Eski çağlardan bugüne önemli bir geçit olarak kullanıldığı bilinen Kesme Boğazı, Kemer bölgesinin doğa sporları merkezlerinden biri. Antik dönemde Idyros Nehri olarak anılan Ağva Deresi üzerinde tarihi köprüler de bulunuyor.
Yazı: Yusuf Yavuz
Fotoğraflar: Karani Eseroğlu