Kaynak: Günebakış, 15 Temmuz 2012
Giresun’da bazı toplantı ve etkinliklere katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, HES müteahhitlerini uyardı. Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Bölge Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Yıldız, “HES yerli kaynak demektir. Biraz hoyratça çalışan müteahhitlerimiz var. Onların da mutlaka ikaz edilmesi gerekiyor ki, biz de bunu yapıyoruz. Eğer biz bunlara yerli kaynak olarak karşı çıkarsak, cebimizden daha fazla döviz çıkar” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ”Tükettiğinden daha fazlasını üretebilen Türkiye’nin şu anda elektrik sorunu yoktur” dedi. Yıldız, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Giresun’da, ”8. Görele Kemençe ve Horon Günleri”nin açılış törenine katıldı. Bakan Yıldız, daha sonra Vali Dursun Ali Şahin’i ziyaret etti.
Enerji sektörünün, 10 yıl içinde Türkiye’nin idaresine koyulan iradeyle diğer sektörlerden daha hızlı büyüdüğüne dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
”Tükettiğinden daha fazlasını üretebilen Türkiye’nin şu anda elektrik sorunu yoktur. Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin bir rekoru kırıldı. 37 bin megavatın üzerinde bir enerji yapılanması sağlandı. Halbuki bizim şu anda arzımız 40 bin megavatlar civarında. Dolayısıyla Türkiye’nin bir enerji sorunu bulunmamakta. Ancak büyüyen Türkiye bir yıl içinde yüzde 11,8’lik enerji sektöründe tüketim de büyüdü. Bir yıl içinde bu rakamla büyümek, hele hele bir kısım AB ülkeleriyle karşılaştırırsak, onların 7-8 yıllık büyümesine denk geliyor. Türkiye enerji sektöründe çok daha hızlı büyümek zorunda. O yüzden yolumuza devam ediyoruz. Türkiye hak ettiği noktadan daha da iyi noktalara gidecektir. Biz de sektör olarak elimizden geleni yapacağız.” ‘HES yerli kaynak demektir” –
Bakan Yıldız, enerji sektöründe HES’lerin katkısının fazla olmasını istediklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
”HES, yerli kaynak demektir. Çevreye, yeşile duyarlı ve aynı zamanda dokuyu bozmaksızın iyi bir yapılanma sağlamamız lazım. Biraz hoyratça çalışan müteahhitlerimiz var. Onların da mutlaka ikaz edilmesi gerekiyor ki biz de bunu yapıyoruz. Ama yerli kaynak halinde bunların Türkiye’ye kazandırılması lazım. Eğer biz bunlara yerli kaynak olarak karşı çıkarsak, bunlar bize yol, su, köprü olarak değil de ithal doğalgaz olarak geri dönüyor. Cebimizden daha fazla döviz çıkıyor. Biz de buna çok tahammül edemeyiz.”
”Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının ne durumda olduğu” yönündeki soru üzerine Bakan Yıldız, ”Karadeniz’de petrol varsa biz onu bulacağız, petrol yoksa bulamayacağız. O yüzden inatla ve sabırla çalışmalarımız devam ediyor. Bir kuyu yaklaşık 250 milyon dolar civarında, o yüzden dikkatli çalışmamız gerekiyor. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara uluslararası firmalarla yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde devam ediyoruz. Yani onların finansman koymasıyla beraber devam ediyoruz. Bulursak karı paylaşacağız, bulamazsak zararı onlar alacaklar, anlaşmamız böyle” diye konuştu.
Bakan Yıldız, ziyaretin ardından valilik salonunda basına kapalı gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısına başkanlık etti.