Köylülerden dualı HES protestosu

Kaynak: Haberler.com, 27 Ağustos 2012

Mersin’in Tarsus ilçesinde Karageçit vadisinden akan Gökharman Irmağı üzerinde yapımı planlanan hidroelektrik santraline karşı çıkan köylüler, dualı protesto eylemi yaptı.
Boğazpınar, Olukkoyağı ve Fakılar köylerinde yaşayan vatandaşlar, Gök firması tarafından yürütülen hirdoelektrik santrali (HES) projesine Boğazpınar köyünde bir araya gelerek karşı çıktı. Davul çalarak derinliği bir karış civarında olan Gökharman Irmağı içine giren köylüler ‘Köyümüzde baraj istemiyoruz’, ‘Irmak bizimdir bizim kalacak’ sloganları attı.

Okunan Kuran-ı Kerim’in ardından emekli imam Bilal Kuttar’ın yaptırdığı dua ellerini açan vatandaşlar HES yapılmaması için ‘amin’ dedi. Emekli imam Bilal Kuttar yaptırdığı duada “Allah’ım bu ırmağımıza sahip çıkmak için toplandık. Gayemize, maksadımıza bizi nail eyle yarabbim. Vatanımıza memleketimize, doğamıza, ırmağımıza göz dikenleri ıslah eyle yarabbim” dedi.

‘ZATEN AZ AKAN IRMAĞI İYİCE KURUTACAKLAR’

‘HES’lere boyun eğmeyeceğiz’, ‘Irmağımız özgür akacak, bizim kalacak’ yazılı dövizler açan köylüler adına basın açıklaması yapan Ahmet Öztürk, Karageçit Vadisi’ndeki Gökharman ırmağı üzerinde daha önce bir baraj yapıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Şimdi de önümüze HES projeleri ile çıkarak zaten az akan ırmağımızı iyice kurutacaklar. Bizim dilimiz bir kez yandı, ikinci kez yanmasına izin yok. Satılık ırmağımız yok. Bu su Allah’ın suyu, hiç kimsenin suyumuzu almasına izin vermeyeceğiz. Bu barajlardan sonra hayatımız değişecek. İklim değişecek. Sert iklimde yetişen hurma, şeftali, kiraz yetişmeyecek. İncirlerin eski tadı kalmayacak. Buralarda suya hasret kalacağız. Bizi bir daha suya yaklaştırmayacaklar. Bu güzelliği bu doğayı milyarlarca para harcasak satın alamayız, ırmağımıza sahip çıkalım.”

Boğazpınar köyü Muhtarı Teyfik Sarı ve Fakılar Köyü muhtarı Necip Özdemir de, HES projesinin hayata geçirilmemesi için olanca güçleri ile çalışacaklarını, projeyi engelleyeceklerini ifade ettiler. Irmak içindeki yayık ayranı yapan köylü kadınlar da HES’e tepkilerini şiirlerle dile getirdiler.