Türkiye, İran ve Irak’tan gelen baraj ve HES karşıtları Ekopotamya Network’un konferansı için Diyarbakır’da toplandı. Konferansta konuşan Hasankeyf’i Yaşatma Platformu Üyesi Serhat Resul, bölgenin kültürel mirasının baraj ve HES politikalarıyla yok edilmek istendiğini ifade etti.
Baraj ve hidro elektrik santrali (HES) politikalarına eleştirel yaklaşan grup ve organizasyonların oluşturduğu Ekopotamya Network’un konferansı Diyarbakır Sümerpark’ta başladı. Grupların tanıtımıyla başlayan konferansta Network’un mevcut çalışmaları değerlendirilerek, gelecek dönem için hedefleri belirlenecek. Konferansın açılış konuşmasını yapan Hasankeyf’i Yaşatma Platformu Üyesi Serhat Resul, bölgede kurulan baraj ve HES’lerin sadece kurulduğu ülkede nehir ve akarsuların geçtiği ülkeleri de etkilediğine dikkat çekerek, bir devletin baraj politikalarını ele alındığında sınırlara bağlı kalınmaması gerektiğini söyledi. Resul, bölgenin insanlık tarihi açısından önemine dikkat çekerek, “Bölgemizde bulunan kültürel miras, baraj ve HES politikalarıyla yok edilmek istenilmektedir. Sınırları aşan akarsular ve nehirler üzerinde kurulan HES’ler kurulduğu yerdeki kültürel mirası ve doğayı tahrip etmekle yetinmemekte, geçtiği bölgelerde de tahribatlar yaratarak doğrudan etkilemektedir” dedi.
Konferans, çalışmaların değerlendirilmesi, ağ araştırmasının sunumu, geri dönüşüm, güvenlik barajları araştırması sunumu ve gelecek döneme ilişkin alınacak önerilerle devam ediyor.
Ekopotamya Network Ağı’nda Türkiye’den Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Cilo Doğa Derneği, Pasur Doğal Çevreyi Koruma Platformu (PADÇEK), Cizre Kültür Koruma Girişimi, İran’dan Cenesta, Alpin Club ve Irak’tan Civil Development Organization (CDO) Green Kurdistan Association (GKA), Kurdish International Youth Organization, Women’s Talent Development Organization (WDTO), Organization for Human Rights and Democracy Activities, (Gayandn), Nature Iraq (NI), Kurdistan Save the Children (KSC) adlı organizasyonlar yer alıyor.
Kaynak: ANF, 27 Eylül 2012