Batman’da ÇED toplantısı

ankara-da-yapilan-ced-toplantisi-tunceli-deKaynak: Haber FX, 13 Ocak 2013
Batman Çevre Günüllüleri Derneği, Batman Çayı üzerinde Malabadi Köprüsü ile Batman Havaalanına kadar olan bölümünde yapımı planlanan İvme Bendi ve HES projelerine çevreciler ve köylülerin ÇED’in raporunun olumsuz yönde olması yönünde görüş bildiklerini belirtti.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, Batman Çayı üzerinde Malabadi Köprüsü ve Batman Havaalanına kadar olan bölümde yapımı planlanan ’İvme Bendi ve HES projeleri için gerekli olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak için bir toplantı gerçekleştirildiği bildirildi. Toplantıda proje hakkında katılımcılara bilgi verildiği ifade edilen açıklamada, çevreciler, peyzaj mimarları ve köylülerin projenin birçok açıdan çevreye zarar vereceği yönünde görüş bildirdikleri kaydedildi.

Açıklamada, köylülerin, ÇED’in projeye olumlu yönde karar vermemesi yönünde görüş beyan ettiklerini, yapılacak 6 metrelik 7 bent nedeni ile birinci sınıf tarım arazilerinin su almaya başlayacağı ve bataklığa döneceğinden topraklarından verim alamayacakları yönünde kaygılarını dile getirdiği ifade edildi.

Açıklamada, çevrecilerin de projenin 30 km’lik geniş bir alandaki eko sisteme olumsuz etkileyeceği yönünde görüş bildirdikleri toplantıya, DSİ, Batman Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, HES projesinin sahibi YERSON Enerji İnşaat Proje Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti. yetkilileri ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri, Peyzaj Mimarlar Odası Batman Temsilciliği yöneticileri ve projeden olumsuz etkilenen köylülerin katıldığı kaydedildi.