Kaynak: Haberler.com 15 Ocak 2013
Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi’nde Alara Çayı üzerine planlanan HES’lere ilişkin Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davada Antalya 1’inci İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetinin ‘Yerel halkın önerilen HES projesine karşı olduklarının gözlemlendiği’ yönündeki raporunu kabul ederek, iptal kararı verdi.
Gündoğmuş İlçesi Kayabükü Köyü sınırlarında Alara Çayı ve Küçükçay üzerinde kurulması planlanan Hayat 1 ve 2 isimli HES’lere karşı açılan davada Antalya 1’inci İdare Mahkemesi, Valiliğin aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Kararla Alara Çayı, ikinci bir ÇED sürecine kadar HES’lerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilmesi, proje için yatırıma başlanması gibi tehditlerden kurtuldu.
11 KÖYLÜ DAVA AÇTI
Dava HES’lerin yapılmasının planlandığı Kayabükü köyünden 11 kişi tarafından açıldı. Köylülerin avukatlığını Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş’in yaptığı davada, projede yörede yaşayan insanların dikkate alınmadığı, Alara Çayı ve Küçükçay’dan beslenen hayvan ve bitki türlerinin projeyle birlikte susuz kalarak yok olacağı, projenin bölgenin estetik özelliklerine vereceği zararın dahi tartışılmadığı gerekçeleriyle kararın iptali istendi.
Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nin 29 Kasım 2013 tarihinde aldığı ve taraflara dün tebliğ edilen iptal kararında, bilirkişi heyetinin 9 Temmuz günü yerinde yaptığı inceleme sonrası oluşturduğu raporu kabul etti. Kararında bilirkişi raporuna atıfta bulunan mahkeme heyeti, proje alanı ve yakın çevresinde tarım arazileri, balık çiftliği, doğal ve arkeolojik sit alanı, turistik bir tesis ve yerleşim merkezinin bulunduğunun altını çizdi.
YEREL HALKIN DURUMU
Hayat HES’lerinin planladığı Alara Çayı’ndan halihazırda pek çok farklı şekilde faydalanıldığı ve yapılması planlanan HES’ler hakkında kesilecek ağaçların dikkate alındığı ayrıntılı bir fayda-maliyet analizinin yürütülmesi gerektiğinin vurgulandığı kararda, şu ifadelere yer verildi:
“Bunların yanı sıra yerel halkın önerilen HES projesine karşı olduklarının gözlemlendiği, projenin en önemli paydası olan yerel halkın yaşadıkları yer ile ilgili şu ana kadar alınmış kararlarda karar mekanizmasına ne şekilde dahil olacağının, dava konusu projenin hem inşaat sırasında, hem de işletmeye alındıktan sonra ekosistemin bütünlüğü üzerine etkilerinin ve alınacak önlemlerin belirlenmesinin sağlanabilmesi için projenin sosyal, teknik, ekonomik ve çevre boyutlarının bir arada değerlendirildiği bütüncül ve tam katılımlı bir bilimsel çalışmanın gerçekleştirilmesinin ÇED süreci ile mümkün olacağı kanaatine yer verildiği görülmüştür.”
30 GÜN İTİRAZ SÜRESİ VAR
Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nden karar oy birliğiyle çıkarken, Antalya Valiliği ve davaya müdahil olarak katılan Hayat Su Enerji şirketinin tebliğ tarihi göz önünde bulundurularak 30 gün içinde Danıştay’a itiraz hakkı bulunuyor.
‘DÜNYANIN EN YAŞANABİLİR ALANI’
Üzerinde HES projelendirilen Alara Çayı, Torosların en yüksek zirvelerinden 2 bin 800 metrelik Geyikdağ ve 2 bin 500 metrelik Akdağ’ın karlarıyla besleniyor. Gündoğmuş’un Köprülü beldesindeki çıkış noktasından sonra tekrar yeraltına inen Alara, yüzeye çıktığı noktada Uçansu Şelalesi’ni oluşturuyor. Ardından 70 kilometrelik bir yolculuk daha yaparak, Manavgat Boztepe köyü yakınlarında Akdeniz’e dökülüyor. Alara Çayı havzası, 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü (Who) tarafından ‘Dünyanın en yaşanabilir alanı’ seçildi