Fındıklı’da HES nöbeti sürüyor

Kaynak: Milliyet, 24 Aralık 2011
Muhammet Kaçar – Tamer Karataş – Rize DHA
Rize’nin Fındıklı ilçesi Arılı Vadisi’nde ’dere ıslah çalışması’ adı altında hidroelektrik santral (HES) çalışması yapıldığını öne süren çevreciler ve köylülerin inşaat sahasında başlattıkları nöbet eylemi sürüyor.

15 kişilik grubun gece ateş çevresinde sabaha kadar sürdürdükleri eyleme dün Trabzon’un Solaklı Vadisi’nden gelenler de destek verdi. HES aleyhine sloganlar atan grup, ellerinde sopalarla eylemi sürdürdü, işçileri inşaat sahasına sokmadı. Bunun üzerine Hara Köyüne 100 kişilik jandarma ekibi sevk edildi. Fındıklı Kaymakam Vekili olan Ardeşen Kaymakamı İlyas Memiş de grup adına temsilcileri görüşmek üzere Kaymakamlığa çağırdı.

‘Doğayı yok ediyorlar’

Köylülerden Emine Ertaş, gece boyu vadide beklediklerini belirterek, “Bu iş durana kadar burada nöbet tutacağız. İş makineleri gittikten sonra biz de ayrılacağız” dedi. Doğan Yıldız da, “Doğamızı, çevremizi yok ediyorlar, bu artık görüldü. Dere ıslahı yapıyoruz diyorlar. Böyle dere ıslahı olmaz. Dereyi kanala aldılar. Kaymakam ’Bu çalışma dere ıslahıdır’ diyor ama biz buna inanmıyoruz. Halk olarak doğa ve çevre savaşı vereceğiz. Çevre direnişimizi sonuna sürdüreceğiz” diye konuştu. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan ise, derelere ve sulara sahip çıkma mücadelesi verdiklerini belirterek, “Halkın yaşam alanlarına yapılan vahşi saldırıların durdurulması ve inşaat faaliyetine son verilinceye kadar vadide nöbete devam edeceğiz. Halkın desteği ile bu proje mutlaka durdurulacak” dedi.