Üzümdere’de HES toplantısı yaptırılmadı

Kaynak: Bianet, 19 Eylül 2012

Antalya’nın Üzümdere köyü sakinleri köyün civarında yapılmak istenen HES’i protesto etti. HES için düzenlenen bilgilendirme toplantısını yaptırtmadı. Hediye Gündüz HES’in Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yapılmak istendiğini anlattı.
Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, köylülerin protestosu üzerine Antalya, Üzümdere köyüne yapılmak istenen HES’in tanıtım toplantısının yapılamadığını bildirdi.

“Şirket temsilcilerinin ardından biz de salona girdik, bir buçuk saat hiç susmadan alkışladık, protesto ettik. ‘HES’çi şirket köyümüzden defol’, ‘HES’i istemiyoruz, köyümüzü terk et’ sloganları atıldı. Şirket temsilcileri hiçbir şey söyleyemedi.”

Gündüz gerçekleşmeyen toplantının ardından dışarı çıkıldığında bakanlık görevlilerinin köylülerden imza aldıklarını gördüklerini söyledi.

“Dışarıya çıktık, tam gidiyorlar diye. Bilgilendirme toplantısını organize etmeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri köylülerden imza almaya başladı. Ne imzası aldığını bilmiyoruz. Ancak aralarında biz bu tutanağı yarın yeniden tutarız diye konuşulduğunu duyanlar olmuş.

“Biz de devlet görevlileri suç işleyemez, siz suç işliyorsunuz dedik. Biz de toplantının yapılamadığına ilişkin tutanak tuttuk.

“Kaymakama bakanlığın tutanağının tahrif edilmemesi konusunda dilekçe vereceğiz, bizim kendi tutanağımızı da ekleyeceğiz.”

Gündüz’ün verdiği bilgilere göre, Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda HES yapılması planlanıyor.

Üzümdere’deki yaban hayat sahası Avrupa’daki önemli 100 ormandan biri. 60 endemik bitkinin yanı sıra nesli tehlike altında olan onlarca kuşu barındırıyor. Ayrıca yaban keçisinin de koruma alanı.

Hediye Gündüz bu nitelikleriyle sahanın korunmasında Türkiye’nin birçok uluslararası sözleşmeye göre yükümlülük altında olduğunu da kaydetti