Irak Dışişleri Bakanlığı’na Açık Mektup

hasankeyf ilisuSüleymaniye, Kürdistan-Irak-20 Ağustos 2013

Önümüzdeki hafta Kemal Kılıçdaroğlu Bağdat’ı ziyaret etmeye hazırlanıyor. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) lideri olarak, Türkiye’deki muhalefet içindeki en etkili liderlerden birisi. Irak’a yapacağı ziyaret devletlerarası diyaloğu yeniden kurmak ve her iki ülkenin ortak çıkarlarını öne sürmek açısından bulunmaz bir fırsat sunuyor. Bunlardan birisi de su.

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti, Türkiye’nin çevrenin korunmasıyla yakından ilgili yaygın gösterilere tanıklık ettiği bir zamanda gerçekleşiyor. Aynı anda, Irak sivil toplumu da (özellikle Türk komşularıyla paylaştığı) çevrenin korunması için çalışıyor. Suyun, devletlerarası işbirliği için, sınırötesi uygulamalar ve fırsatlar açısından özel bir önemi var. Irak’ın ilgilendiği en önemli konulardan bir tanesi, Irak’ın en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerine, Irak ile ciddi bir görüşme yapılmadan yapımına başlanan Ilısu Barajı’nın inşa edilmesidir.

Irak sivil toplumu ve Dicle’yi Kurtar Kampanyası, Irak Dışişleri Bakanlığı’nı, Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinin gündemine Ilısu Barajı tartışmasını almaya çağırıyor. Dışişleri Bakanlığı, bu fırsatı özellikle, Türkiye’ye önemli ekonomik ortaklığını hatırlatmak için değerlendirmeli ve Ilısu Barajı’nın uzun vadeli ekonomik gelişmeye ve iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik bir tehdit oluşturduğunu beyan etmelidir. Ilısu Barajı’nın yapımı henüz tamamlanmadığından dolayı, Dışişleri Bakanlığı, Kılıçdaroğlu’na, bu barajın Irak tarafına etkisi konusunda tatmin edici bir değerlendirme yapılıncaya kadar barajın inşaatının durdurulması gerektiğini söylemelidir. Dışişleri Bakanlığı, Kılıçdaroğlu ile, Türkiye ve Irak’ın enerji ihtiyaçlarına her iki taraf açısından da faydalı çözümler bulmak üzere yapıcı bir diyaloğa girmelidir. Bu diyalog, uzun dönemli barış için fırsatlara, işbirliğine ve Irak ve Türkiye için Ilısu Barajı olmadan da varolabilecek ekonomik gelişmeye odaklanmalıdır.

Kılıçdaroğlu’nun ziyareti, aynı zamanda, Irak vatandaşlarının, hükümetin, Irak’ın su kaynaklarını korumak için bugüne kadar hangi adımları attığı konusunda bilgilendirilmesi için de bir fırsattır. Son yıllarda, Irak vatandaşlarının, suyu kullanma olanağında azalma oldu. Fırat – Dicle nehrinin su akışı, Türkiye ve Suriye’deki yukarı akım su prejelerinden dolayı büyük ölçüde azaldı. Irak vatandaşları, bu azalan su akışından dolayı oluşacak negatif çevresel ve ekonomik etkilerden, özellikle kuraklık, çölleşme ve sudaki tuz miktarının artmasından dolayı endişe içindeler. Bu endişelerden dolayı Iraklılar, Irak hükümetinin, kendilerini ve Dicle Nehri’ni, Ilısu Barajı’nın potansiyel tehditlerine karşı korumak için acilen harekete geçmesini talep ediyorlar. Irak vatandaşları şu anda Irak hükümetinin, Fırat – Dicle Havzası çevresindeki devletler arasındaki sınırötesi su andlaşması görüşmelerindeki başarılarından haberdar değiller. Dolayısıyla bizler size, bu önemli konu hakkındaki son bilgileri ve sonuçları açıklamanız konusunda uyarıyoruz.

Türkiye sivil toplumu, Ilısu Barajı’nın yapımına karşı faaliyet gösteriyor; onlar, Ilısu’nun Dicle Nehri’nin ortak kültürüne ve mirasına yönelik bir tehdit oluşturduğuna inanıyorlar. Hasankeyfi Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa ve bu kampanyanın partneri Dicle’yi Kurtar kampanyası, “Ilısu Barajı’nın, sınırın her iki tarafındaki kültürü, doğayı ve toplumu yoketmesini istemiyoruz. Dicle, Irak ve Türkiye halkları arasında ortaklık geliştirmenin aracı olmalı, fakat Ilısu ilişkimize yönelik büyük bir tehdit oluşturuyor” diyor.

Dicle’yi Kurtar Kampanyası, Türkiye, Irak’taki ve uluslararası partnerleriyle birlikte, Ilısu Barajı’nın Türkiye ve Irak üzerindeki ekonomik ve çevresel etkileri konusunda farkındalığı artırmak üzere faaliyet gösteren bir bölgesel savunma kampanyasıdır.

Saygılarımızla,

Dicle’yi ve Irak Bataklıklarını Kurtar Koalisyonu:

1. Dicle’yi Kurtarmak İçin Irak Halkı Kampanyası, Irak

2. Sivil Gelişim Örgütü, Irak

3. Doğa Irak, Irak

4. Irak Sivil Toplum Dayanışma İnisiyatifi, Irak

5. Hasankeyfi Yaşatma İnisiyatifi, Türkiye

6. Corner House, İngiltere

7. Counter Current, Almanya

8. Un Ponte Per, İtalya

 

Daha fazla bilgi için:

Ismaeel Dawood: +39 3772748668

Irak Sivil Toplum Dayanışma İnisiyatifi

Ercan Ayboga: +491637577847

[email protected]

Hasankeyfi Yaşatma İnisiyatifi

Johanna L.Rivera: [email protected]

Save the Tigris Campaign