12 bin yıllık geçmişi olan, Unesco dünya kültürel miras kriterlerinin onda dokuzunu karşılayan, doğa ve tarihin bir arada olduğu ve dünyada eşi benzeri olmayan Hasankeyf, ömrü ancak 40 yıl olabilecek Ilısu Baraj Projesi’ne feda edilmek istenmektedir.
Hasankeyf ve Dicle Vadisi üzerinde planlanan Ilısu Baraj Projesi 7 Mayıs Cumartesi günü Batman’da düzenlenecek sempozyumda ayrıntılı bir şekilde tartışılacaktır. Üç oturumda konunun ilgili uzmanları ve kurumları farklı yönleriyle çok sayıda sunum gerçekleştireceklerdir. İlk oturumda tarihi ve kültürel miras olarak Hasankeyf’in UNESCO süreci, uzmanlar ve konunun takipçileri tarafından ele alınacaktır. İkinci oturumda Ilısu baraj projesinin ekolojik, sosyal, ekonomik boyutları ve yaşayan kültür üzerindeki etkileri konuşulacaktır. Son oturumda ise Hasankeyf’in kurtarılmasına yönelik ve baraj projesinin yıkıcı etkilerine karşı mücadele eden sivil toplum örgütlerinin deneyimleri aktarılacaktır.
8 Mayıs Pazar günü Hasankeyf’te bir buluşma ile açık bir forum gerçekleştirilecektir. Forumda, toprakları benzer bir proje nedeniyle su altında kalan Halfeti’den ve yine benzer bir proje nedeniyle kamulaştırıldığı halde projenin iptal edilmesiyle topraklarını geri alan Dersim’den gelen konuklar ve hukukçular Hasankeyf halkıyla bir araya geleceklerdir. Yerel halkın yasal hakları ve kendilerini bekleyen olasılıklar hakkında bilgilenmelerini amaçlayan bu söyleşiden sonra birlikte doğa yürüyüşü yapılacaktır.
Sempozyum sonunda hazırlanacak bildiri basınla paylaşılacaktır. Sempozyum içeriği kitaplaştırılarak konuşulanların kalıcı metinler haline gelmesi sağlanacaktır. Sempozyuma Hasankeyf ile ilgili tüm paydaşların katkı ve katılımının önemli olduğunu vurgulayarak sizleri Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumuna ve Hasankeyf’teki buluşmaya davet ediyoruz.