Suhakki.org’u takip edenler Cengiz Holding’le ilgili önceki haberlerimizi hatırlayacaktır. İstanbul’da üçüncü havalimanı inşaatını da alan şirketlerden bir olan Cengiz Holding, AKP hükümetleri döneminde hızlı bir büyüme gösterdi ve faaliyet alanlarını çeşitlendirdi. Holding bünyesinde bulunan Eti Bakır A.Ş. 2016 yılında Bursa Uludağ’da, kentin içme suyu ihtiyacı karşılayan Nilüfer Barajı’nın hemen yakınında yer alan Ketenli Yaylası’nda maden aramak ve çıkarmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsat almış ve halk sağlığı açısından oldukça riskli olabilecek bir işe kalkışmıştı. Bu kaygıları doğrular nitelikte bir gelişme Artvin’de yaşandı. Murgul Siyanüre Hayır Platformu, Cengiz Holding bünyesindeki Murgul Eti Bakır İşletmelerindeki atık havuzundan sızıntı meydana geldiğini açıkladı. Bunun ardından, Yeşil Artvin Derneği bölgeye giderek incelemelerde bulundu.
Sızdırmanın olduğu yere inen Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan gördüğü manzara karşısında çok üzüldüğünü, maden şirketinin çevreye, insana, doğaya ve yaşama ne kadar değer verdiğinin en güzel göstergesinin bu çevre felaketi olduğunu dile getirdi. 25 yıldır, Yeşil Artvin Derneği’nin bunun mücadelesini verdiğini ifade eden Karahan, “Çok fazla miktarda bir su akışı söz konusu. Sızıntı denince aklınıza toprakta ıslaklık olarak gelmesin. Küçük bir dere kadar su akmaya devam ediyor. Havuzdaki atık suyun bir kısmı ise 72 evler tarafından deşarj ediliyor” dedi.
Suyun aktığı yerdeki tabanda kızıl bir tabakanın oluştuğunu ve ağır bir koku olduğunu söyleyen Karahan, “Sızıntı sularının aktığı yere indiğimizde genzimiz yandı, nefesimiz daraldı. Buna karşın şirket bununla ilgili her hangi bir açıklama yapmıyor, halkı uyarma ihtiyacı bile duymuyor” diye konuştu. Karahan ayrıca, yetkili kurumların konuyla ilgili hiçbir açıklamasının olmamasına dikkat çekti. Karahan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu sızıntıyı nasıl önleyecekler? Bu kadar kimyasal atık dolu su Murgul deresine, oradan Borçka Baraj gölüne, Muratlı Barajı’na, oradan sınırı aşarak Karadeniz’e ulaşıyor. Sorun sadece Damar’ın, Murgul’un, Artvin’in sorunu değil. Üzerinde yaşadığımız dünyanın da sorunudur. Eti Bakır A.Ş aynı zamanda konum olarak asla madencilik yapılmaması gereken bir yaşam alanı olan Cerattepe’de madencilik yapan bir şirket. Damar’a baktığımızda Cerattepe’de başımıza gelecek olan felaketin fotoğrafını da görüyoruz.”
Murgul Siyanüre Hayır Platformu da sızıntı nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, kurşun, kadmiyum, krom, demir, kobalt, bakır, nikel, civa ve çinko dahil olmak üzere 60’tan fazla ağır metalle dolu olan atık havuzunun suyunun Murgul’daki dereye karıştığı söylenerek bu metallerin toprağa karışmasının toprağı işlenemez hale getireceği belirtildi.
Açıklamada, “Cengiz Holding’in insan hayatına verdiği önemin bu sorumsuzluk ile bir kez daha ortaya çıktığı belirtildi ve ağır metallerin insan vücuduna girmesiyle kan ve kemik kanseri gibi hastalıkların kaçınılmaz olduğu” ifade edildi.