Kaynak: Showhaber, 8 Nisan 2014
Bu yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklık Bursa’nın İnegöl ilçesinde de çiftçileri vurdu. Kuraklıktan vatandaşların ve çiftçilerin en az zararı görmesi için İnegöl Kaymakamlığı ‘kuralık rejimi’ ilan etti.
İnegöl Kaymakamı Ali Akça’nın başkanlığında yapılan toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Uğur Baş, DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Cengiz, DSİ İşletme Bakım Şube Müdür Yardımcısı Şaban Efe, İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru katıldı. Kuraklık sebebiyle Kurşunlu, Eymir ve Halhalca göletlerindeki su seviyesinin yüzde 40’ların altına indiği, mahsule göre sulama yapılacağı açıklandı.
İnegöl’ün sanayi ve aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu belirten Kaymakam Ali Akça, “Toplam arazimizin 29 bin hektarlık kısmında zirai üretim yapılmakta. Ciddi tarım girdisi var. Meyvecilikte iyi durumdayız. Çilek İnegöl’de bolca yetiştirilen ürünlerden. Sebze ve ayçekirdeği üretimimiz var” dedi.
Bu yıl yağmur rejiminde ciddi bir azalma olduğuna dikkat çeken Akça, “DSİ’nin uhdesinde 3 göletimiz var. Halhalca, Eymir ve Kurşunlu göletleri. Bu göletlerin çevresindeki köylerimiz kooperatif şeklinde örgütlenerek, ürünlerinin bulunduğu arazileri buralardan suluyor” diye konuştu.
Göletlerde ciddi su eksikliği olduğunun altını çizen Akça, “Halhalca göletinden sulanan arazi miktarı az olduğu için, bu sene sıkıntı gözükmüyor. Göletlerdeki suların, suya en çok ihtiyaç duyan ürünlere yönelik kullanması şeklinde bir karar aldık. 3 göletin bulunduğu bölgelerde ciddi çilek üretimi var. Yine meyve üretimi yapılmakta. Bu mahsulleri yeterince sulayacağız. Ama bunun haricinde, sulandığında ürün miktarı artabilecek mahsuller var. Suya en fazla ihtiyaç duyan çilek ve meyve üretimine yönelik bir karar aldık. Arkadaşlarımız, bu kararları uygulayacaklar. Buğday susuz ortamda da yetişir” şeklinde konuştu.
Akça, 3 gölette de su miktarının yüzde 40’ın altına indiğini vurgulayan Akça, “Kar yağışı bu sene çok az. Modern sulama tekniklerini uygulamak lazım. İnegöl’de nispeten modern tarıma yönelik dönüşümler yapılmış. Kapalı devre sulama sistemleri var. Vahşi sulamayı çiftçimizin artık hayatından çıkarması lazım. Neticede vahşi sulamanın çiftçiye faydadan çok daha zararı oluyor” ifadelerini kullandı.