Kaynak: Haberx, 15 Ocak 2012
Boyabat Barajı’nda suların tutulmasıyla birlikte baraj gölü suları altında kalacak olan Çorum’un Osmancık ilçesi bağlı Aşağızeytin köyünde sorunları da beraberinde getirdi.
15 Kasım 2011 tarihinde su tutulan, Boyabat Barajı ve HES göl suları altında kalacak olan yerleşim birimlerindeki vatandaşlara evlerini bu tarihe kadar boşaltmaları yönünde tebligat gönderilmişti. Tebligat gönderilmesine rağmen zamanında köy yerleşimi için herhangi bir alan gösterilmemesi, köylülerin barınmalarını sağlayacak evlerini zamanında yapamamalarına neden oldu.
Baraj gölü altında kalacak olan eski yerleşim yerindeki evlerini 15 Kasım 2011’de su tutulmasının ardından yıkarak taşınmaya başlayan Aşağızeytin köylüleri, barınma ihtiyaçlarını karşılayacak evleri kalmayınca yeni yerleşim alanında kış mevsiminde alelacele yaptıkları inşaatların tuğlayla örülerek sıvası dahi yapılmamış, pencere yerine naylon çakarak korunmaya çalıştıkları odalarında kalıyorlar. Resmi olarak iskan edilen yeni yerleşim alanına elektrik şebekesi ile su, kanalizasyon ve altyapı çalışmalarının olmaması ise köylüler için ayrı bir dert. Köy sakinlerinden Mustafa Irmak, “Muhtarımız ile birlikte köyümüzü yaşatmak için çaba sarf ederek yeni yerleşim yerinin belirlenmesi için uğraştık. Yeni yerleşim yeri olarak belirlenen alanda köyün oluşması için çalışmalar yürütülüyor. Eski yerleşim yerinde köylülerimizin çoğunluğu evlerini yıkarak eşyalarını taşıdılar. Köyün eski yerinde bir iki vatandaşımız durumu olmadığı için ev yaptıramadı, şu an evsiz. Sular yükselip köy altında kaldığı zaman bu evi olmayan mağdur vatandaşlarımızın gidebilecekleri hiçbir yeri yok. Yetkililerimizden bunlarla ilgili çözüm getirecek bir çalışma bekliyoruz” dedi.
Mağdur olduklarını dile getiren vatandaşlardan bazıları, istimlak bedeli olarak evlerini yeniden yapacak yeterli para alamadıklarını iddia ederek, eski yerleşim yerindeki evlerinde halen yaşamlarını sürdürdüklerini ve suların yükselmesinin ardından şu an için barınma ihtiyaçlarını giderdikleri evlerinden de çıktıktan sonra gidecek bir yerlerinin olmadığı belirttiler. Barajın en çok kendilerini mağdur ettiğini savunan Kadriye ve Mehmet Coşkun çifti ise, “Gidecek hiçbir yerimiz, yanına yerleşebileceğimiz hiç kimsemiz yok. Şu anki yaşadığımız eve istimlak parası olarak 30 bin lira verildi. Burası iki kardeş üzerine olduğu için 15 bin lirasını diğer ortakçımız aldı, bize 15 bin lira kaldı. Yeni yerleşim yerinde bir ev sığacak arsayı 8 bin liradan sattılar. Durum böyle olunca biz bu 15 bin lira ile yeniden nasıl ev yaptıralım.
Valimiz Ramazan’da köyümüze iftar için geldiğinde kimseyi açıkta bırakmayacaklarını söylemişti. Bizim durumumuz iyi değil bize de ellerini uzatsınlar. Yoksa sular yükselirken biz bu evde oturuyor olacağız, evimize kürek takıp kayık gibi yüzdürme gibi bir durum da imkansız” dedi.
Köy sakinleri Ramazan’da köyü ziyaret ederek kendileriyle birlikte iftar yapan Çorum Valisi Nurullah Çakır’a burada yaptığı konuşmada kendilerine verdiği sözü yerine getirmesini ve sıkıntılarına çözüm üretmesini istediler.
Çorum Valisi Nurullah Çakır, Ramazan’da Aşağızeytin köyünü ziyaret ederek birlikte iftar yaptığı köylülere hitaben yaptığı konuşmasında, devletin elinin uzun olduğunu ve her vatandaşının yanında yer alarak mağdur etmeyeceğini dile getirmiş ve konuşmasını şu şekilde sürdürmüştü:
“Önümüz kış, sular altında kalacak köylerimizin adım adım takipçisiyiz. Ben misafirim olarak teyzemin birini aldım. Bizler evlerimizde sıcak sıcak otururken bu köylerde bir aksama olmasına hiçbir şekilde vicdanımız el vermez. Ankara’daki büyüklerimizde bizleri, sorunları seyredelim diye değil, sorunları çözelim diye görevlendiriyor.”