Kaynak: Risale Haber, İsmail Altunsoy, 10 Ağustos 2013
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerin çevreye zarar vermediğini, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azalttığını söyledi. Güneş enerjisinin evler dışında üretilmesinin maliyetli olduğunu belirten Eroğlu’na göre Türkiye barajlara ağırlık vermek ve nükleer enerjiye geçmek zorunda. Bakan, inşa çalışmalarında kesilen her ağacın yerine 5 ağaç dikildiğini de söyledi.
Türkiye, iki nükleer santral, üçüncü Boğaz köprüsü ve İstanbul’a yeni havalimanı gibi dev projelere imza atıyor. Üç projenin de ormanlık alanlara denk gelmesi, tartışma konusu oldu. Tartışmaların başında ‘ağaç katliamı yapılacağı’ iddiaları yer alıyor. Zaman’ın sorularını cevaplayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ağaç katliamının kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Eroğlu’na göre projeler için ormanlık alanlara özel önem veriliyor. Bu nedenle de, en az ağaç kesimi için projeler kapsamında ‘ekolojik köprüler’ inşa edilecek. Ayrıca, kesilen her bir ağaç için 5 yeni ağaç dikilecek. Eroğlu, HES projelerine yapılan eleştirilerle ilgili “HES’ler temiz enerji kaynağı ve kesinlikle suyu tüketmiyorlar” değerlendirmesini yaptı. Bakan Eroğlu, güneş enerjisi konusunda ise konut amaçlı güneş enerjisini desteklediklerine dikkat çekti.
Bakanlığın “2,8 milyar adet fidan dikmesinin mümkün olmadığı’ iddialarıyla ilgili Bakan Eroğlu şu açıklamayı yaptı: “Son 10 yılda 2,8 milyar ağaç diktik. Türkiye’de 2,8 milyar ağaç dikilecek yer yok deniyor, hesap hatası yapmışlar. Diyorlar ki 1 metre ara ile dikilse 2,8 milyar metrekare yapar, o kadar yer nerede? Ama, Türkiye’nin alanı 780 bin kilometrekare. Bu da 780 milyar metrekare yapar. Eleştirenler ise 780 milyon metrekare üzerinden hesap yapıyorlar. Yanılıyorlar, hesap hatası yapıyorlar.” Bakan Eroğlu’na göre dikilenlerin hepsi fide ve bunlara tohum dikimleri dahil değil. Son verilere göre rakam 3 milyar adedi geçti. Bakan Eroğlu, “Her ilde kaç ağaç dikilmiş bunun kayıtları var. Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye’de artıyor.” dedi.
Ağaçlandırma konusunda, nükleer santral ve havalimanı içinde aynı hassasiyet göstereceklerini belirten Eroğlu, İstanbul’da yapılacak 3. Boğaz köprüsü ve bağlantı yollarında kesilecek ağaçlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Kesilen her ağaç için 5 tane fidan dikilecek. Ayrıca iddia edildiği gibi 8-10 milyon ağaç kesimi de yok.” Ayrıca doğal hayatın korunması için ekolojik tüneller inşa edileceğini belirten Eroğlu, “Bunun da takipçisiyiz.” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Ilısu Barajı ve Hasankeyf’le ilgili değerlendirmesi şöyle: “Ilısu muhteşem bir şehir olacak. Derme-çatma binalar var. Tarihî eserler harap olmuş, yıkılmış. Ilısu Barajı, Hasankeyf’in kurtarılması için bahane oldu. Bütün tarihî eserler korunacak, restore edilecek ve Hasankeyf muhteşem bir şehir olacak. Ilısu Baraj inşaatında da herhangi bir gecikme olmayacak.” Son yıllarda sayıları hızla artan ve zaman zaman ‘dere ve nehirleri kurutuyor, çevreyi tahrip ediyor’ eleştirilerine maruz kalan hidroelektrik santraller (HES) de Bakan Eroğlu’nun gündeminde. Eroğlu’nun yaklaşımı şöyle: “HES’lere yapılan eleştiriler haksız. Kendi enerji kaynağımız, temiz enerji kaynağı. Türkiye’de yabancı şirketler enerji tesisleri kurdu. Dışa bağımlılık arttı. HES’ler bu bağımlılığı azaltıyor. Boşa akan suları enerjiye çeviriyor, daha temiz bir su bırakıyor nehirlere. Derelerin kuruması mümkün değil, çünkü can suyu bırakılıyor. HES’ler suyu tüketmiyor, sadece gücünden faydalanıyor.”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ‘HES’leri destekliyorsunuz ama güneşi desteklemiyorsunuz’ eleştirisini de cevapladı: Güneşten istifade sınırlı, yüksek maliyeti var, yer kaplıyor. İspanya destek verdi, nerede ise batacaktı. Biz, konutlar ve sıcak su amaçlı güneş enerjisi kullanımını destekliyoruz. Bakanlık olarak köylerde odun kullanılmasın diye çok sayıda güneş sistemi dağıttık. Ama, bunun dışında çok yüksek fiyatla güneş enerjisi kullanımı doğru değil. Bu nedenle geniş alan tahsis içeren, arazi tahsislerine sıcak bakmıyoruz. Enerji sorununun çözümü nükleer ve HES’lere bağlı.