Kaynak: Sondakika, 20 Ocak 2014
Balıkesir’in Bandırma İlçesi yakınlarındaki Manyas Kuş Cenneti de kuraklıktan etkilendi. En son 2007 yılında yaşanan kuraklığın vurduğu Manyas Kuş Cenneti’nde, göl suları içinde yeralan pelikan yuvaları ve diğer göçmen kuşların kuluçkaya yattıkları söğüt ağaçları, suların 200 metre çekilmesi nedeniyle karada kaldı.
Avrupa Konseyi tarafından 15 Mart 1976 tarihinde, tabiatın en iyi korunduğu yerlere verilen ‘A sınıfı’ diplomaya sahip olan Manyas Kuş Cenneti, bu yıl da kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Daha önce her yıl olduğu gibi göl suyunun doğal olarak yükselmesi nedeniyle ocak ayından itibaren 3 metre yüksekte su içinde yer alan pelikan yuvalarıyla, diğer göçmen kuşların yuva yapıp kuluçkaya yattıkları söğüt ağaçları, suların 200 metre kadar çekilmesi ve 3 metre kadar alçalması nedeniyle tamamen toprak üstünde kaldı.
Su seviyesini gösteren çizelgede en az 10 santimetre, en fazla da 1.90 santimetre yazmasına rağmen bulunduğu yerde 1 santim bile su olmadığı gözleniyor.
Tepeli pelikanlar ise kuluçka mevsiminin yaklaşması nedeniyle karada kalan yapay yuvalarda yer kapmak için şimdiden kavgaya başladılar. Flamingo, yaban ördekleri, çeltikçi, kaşıkçı, saz bülbülü, balıkçı, gri balıkçı, beyaz pelikanlar ve karabataklar gibi göç ve kuluçka mevsiminde 260 türden 3 milyon kadar göçmen kuşa ev sahipliği yapan Kuş Cenneti’nde, yağışların yeterli olmaması halinde şubat ayından itibaren Afrika, Avustralya ve Güney Avrupa ülkelerinden kuluçkaya yatmak için gelecek olan göçmen kuşların, yuva yapacakları ağaçların karada kalması nedeniyle başka sulak alanlara gitmesi halinde ünlü Manyas Kuş Cenneti bu özelliğini kaybedecek.
Suların 200 ila 300 metre çekildiği yerlerde bazı balıkçı sandalları, midyeler toprak üstünde kaldı. Daha önce sandalla gezilen yerler koyunların otlak alanı ziyaretçilerin de gezinti alanı haline geldi. Bereketli Köyü balıkçı iskelesinin 200 metrelik bölümü karada kaldı. Kuraklığın devam etmesi halinde 300 metrelik iskele tamamen karada kalacağı için balıkçı motorları yanaşacak yer bulamayacağını söyleyen balıkçılar da dört gözle yağmuru bekliyor.
Yıllardan beri Bandırma’dan zaman zaman Kuş Cenneti’ne geldiklerini söyleyen Adem Demir, gölün bu kadar çok çekildiğini hiç görmediğini, bulundukları yerde daha önce oltayla balık avladıklarını söyledi.
Göl sularının en aşağı 200 metre çekildiğini söyleyen bölgede yaşayan Ali Çatalbaş da, yağışların gecikmesi halinde suların daha da çekileceğini söyledi. Kuraklığın Kuş Cenneti’ndeki kuşları da olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Ali Çatalbaş, kuraklığın göçmen kuşların dengesini bozacağını, yumurta yapamayacak ve yuvalarının bozulacağını ve çok büyük olumsuzlukların yaşanacağını söyledi.
Kuş Cenneti’ne mart ayından itibaren gelecek olan göçmen kuşların yuva yapacakları söğüt ağaçlarının karada kalması nedeniyle bölgeyi terk etme tehlikesinin bulunduğunu belirten Ali Çatalbaş, “Kuşlar Kuş Cenneti’ni, göl içinde bulunan ve kuşların yuva yaptıkları söğüt ağaçları ile 30 kadar olan yapay tepeli pelikan yuvalarının Şubat ayından itibaren göl suyunun yükselerek tamamen sular altında kalması ve güvenli bir bölge haline gelmesi nedeniyle tercih ediyorlar” dedi ve kuraklığın devam etmesi halinde kuşların başka sulak alanlara gidebileceklerini söyledi.